O igiena corecta in ceea ce priveste spatiul destinat pentru dormit - si nu numai a acestuia - ne ajuta sa evitam cu succes nu doar eventualele boli ce ne pot afecta, dar si sa ne bucuram cat mai mult de momentele de odihna. In ceea ce priveste sanatatea copilului nostru, elementele ce tin de igiena sa si a spatiului sau personal trebuie sa fie impecabile, in special pentru ca micutii sunt mult mai sensibili decat adultii si sistemul lor imunitar este in permanenta dezvoltare.

Care sunt pasii demni de urmat in alegerea unei lenjerii de pat pentru camera micutului nostru?

Lenjeria de pat este unul dintre principalele elemente asupra carora trebuie sa ne indreptam atentia atunci cand ne referim la igiena propice privind sanatatea copiilor nostri. In momentul in care ne dorim sa achizitionam acest produs, trebuie sa avem in vedere urmatoarele:

Materialul lenjeriei alese trebuie sa fie extrem de calitativ si, totodata, 100% natural. Recomandarea specialistilor in ceea ce priveste materialele cele mai indicate pentru aceste produse se refera la cele de tipul textilelor organice sau a textilelor ecologice.

De asemenea, parintii trebuie sa evite acele materiale sintetice (chiar si in ceea ce tine de propria lor camera), mai ales pentru ca acestea vor fi prielnice dezvoltarii alergiilor, iritatiilor sau a eczemelor.

Cel mai popular material recomandat parintilor in ceea ce priveste alegerea lenjeriilor pentru cei mici este bumbacul, in special datorita calitatii sale hipoalergenice (de exemplu, daca micutii prezinta sensibilitate la alergii).

Modelele lenjeriei alese

In ceea ce priveste modelele lemjeriei pentru cei mici, trebuie sa ne referim din doua puncte de vedere: al preferintei copiilor si al aspectelor legate de sanatatea acestora.

Bineinteles ca o lenjerie de pat cat mai atragatoare, care prezinta personajele animate preferate de cei mici este utila si pentru parinti, in momentul in care copiii refuza sa mearga la somn. De asemenea, cele mai indragite animatii ii vor stimula pe copii sa fie mereu veseli, mai ales pentru ca adorm si se trezesc in prezenta acestora.

Desi lenjeriile pentru copii sunt de obicei viu colorate, parintii trebuie sa fie atenti la substantele chimice utilizate in vopsirea acestor modele. De regula, aceste informatii sunt mentionate pe eticheta fiecarui produs pentru a usura decizia privind achizitia propriu-zisa.

Pachetul format din lenjerie de pat si aparatoare

Atunci cand copiii sunt mici, parintii aleg un pat care dispune de anumite bare cu rol in stabilitatea copilului pe timpul noptii. De cele mai multe ori, in timpul somnului, cei mici devin agitati si exista riscul ca acestia sa se loveasca de barele patului. Pentru a evita acest fapt, exista diverse pachete de lenjerii de pat care cuprind nu doar lenjeria propriu-zisa ci si aparatoare pentru pat sau pentru saltea. Astfel impactul in cazul unei lovituri va fi amortizat pe deplin, intrucat aparatoarele sunt umplute cu straturi de vatelina cat mai moale (aceasta trebuie sa fie si antialergica). Aparatoarele pentru saltea sunt acele cearsafuri confectionate din materiale impermeabile care apara salteaua de diverse lichide (exemplu: de urina, in cazul copiilor mici).

Nu doar lenjeria este importanta, ci si salteaua si pernele trebuie alese cu grija

Bineinteles ca in ceea ce tine de igiena spatiului pentru dormit, un rol important il ocupa atat salteaua, cat si pernele, nu doar lenjeria de pat aleasa. Acestea trebuie sa fie confectionate tot din materiale naturale si antialergice. De asemenea, exista acele perne si saltele special confectionate pentru o odihna corecta, cuprinzand acele facilitati de memorie a pozitiei din timpul somnului.

Care sunt principalele boli de care ferim copilul prin alegerea unei lenjerii de pat potrivite?

Specialistii recomanda parintilor sa schimbe lenjeria de pat a micutilor in general o data pe saptamana, insa nu mai tarziu de 14 zile (bineinteles, copiii pot murdari mult mai des produsele si atunci acestea vor trebui schimbate mai frecvent).

In cazul in care lenjeria nu este schimbata la un interval de timp corect, sau daca este confectionata din materiale sintetice, corpul copilului este predispus la urmatoarele boli:

  • Probleme respiratorii grave
  • Probleme dermatologice (eczeme, iritatii, acnee)
  • Sensibilitate la alergii

Asadar, atat pentru propria sanatate, cat si pentru cea a copiilor, adultii trebuie sa fie foarte atenti atunci cand aleg o lenjerie de pat.